Blog

Points of You: η δύναμη της φωτογραφίας στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη

Τα πάντα στη ζωή μας έχουν αμέτρητες οπτικές. Η πρόκληση είναι να μπορείς να βλέπεις ό,τι σε απασχολεί από νέες, διαφορετικές οπτικές που δεν τις έβλεπες μέχρι τώρα.

Η αλλαγή σχεδόν πάντα ξεκινά όταν είμαστε ανοιχτοί και έτοιμοι να αρπάξουμε την ευκαιρία και να δούμε τα πράγματα “αλλιώς”. Αυτό είναι το πρώτο βήμα στο μονοπάτι της επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξής και ευεξίας. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε με τα εργαλεία και την προσέγγιση της Points of You διερευνούμε τις καινούργιες αθέατες έως τώρα οπτικές των θεμάτων μας.

Τα εργαλεία/παιχνίδια μας, με πρωτοποριακό και δημιουργικό τρόπο χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σήμερα-τις φωτογραφίες, που εμπνέουν αλλά ταυτόχρονα προκαλούν το μυαλό μας. Η μεθοδολογία βασίζεται στη θεραπεία μέσω της φωτογραφίας, το mindfulness, τη μουσική και το storytelling και όλα αυτά μαζί συνδυάζονται σε μια “μαγική” εμπειρία που αγγίζει βαθιά μέσα μας και φωτίζει καινούργιους δρόμους.

Οι κάρτες της Points of You και πώς λειτουργούν
Από την πρώτη μέρα που εκπαιδεύτηκα ως certified trainer της Points of You, χρησιμοποιώ στη δουλειά μου ως Life & Executive Coach και Facilitator, συστηματικά τις κάρτες της. Όσο περισσότερο δουλεύω με αυτά τα εργαλεία τόσο περισσότερο εκτιμώ και θαυμάζω την επίδραση που έχουν στους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με αυτή τη διαδικασία, τον τρόπο που ανακαλύπτουν τα “κουμπιά” τους, που αγγίζουν σημεία μέσα τους μη προσβάσιμα μέχρι εκείνη τη στιγμή, που παρακάμπτουν εδραιωμένες πεποιθήσεις και ανοίγουν το μυαλό και την καρδιά τους σε νέες εμπειρίες και διαπιστώσεις, βλέπουν τα πράγματα από καινούργιες οπτικές γωνίες.

Όσοι έχουν δουλέψει με τα εργαλεία γνωρίζουν ότι είναι αποτελεσματικά με έναν απρόσμενο αλλά ακριβή τρόπο… Ναι αλλά γιατί; Τι συμβαίνει όταν μια φωτογραφία, μια λέξη ή μια ερώτηση πέφτουν μαζί στο τραπέζι;
Η διαδικασία μας ξεκινά πάντα με μία παύση… Λίγα λεπτά ηρεμίας, με μουσική… Και αυτό είναι πολύ σημαντικό! Το μυαλό μας χάνεται υπό το βάρος αμέτρητων πληροφοριών, σκέψεων εκκρεμοτήτων, άγχους, θορύβου και αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί σε νέα ερεθίσματα. Αποσυνδεόμαστε για λίγο από τη “φασαρία” και αφηνόμαστε στη μουσική, τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) πέφτουν και επιτρέπουμε στο μυαλό μας να οργανωθεί, να τακτοποιήσει τα δεδομένα, να ξεκαθαρίσει χώρο για καινούργιες πληροφορίες που θα έρθουν μέσω των φωτογραφιών. Το άγχος δεν μας επιτρέπει να σκεφτούμε καθαρά, δημιουργικά και χωρίς την παύση η διαδικασία με τις κάρτες θα ήταν ίσως επιφανειακή, περαστική και σίγουρα δεν θα προσέφερε την ίδια ικανοποίηση στους συμμετέχοντες. Η σημασία της παύσης για τις υψηλές γνωστικές μας διαδικασίες είναι θεμελιώδης.

 dunami fwtografies se proswpiki kai epaggelmatiki anaptuksi 1

Και μετά οι κάρτες… Μια φωτογραφία, μια λέξη, μια ερώτηση σε σχέση με το θέμα που μας απασχολεί. Το μυαλό μας τακτοποιεί τα πάντα, εμπειρίες, σκέψεις, πληροφορίες και φτιάχνει μοτίβα αποκλειστικά δικά του με βάση τα οποία πορεύεται, μέχρι να παραλάβει νέο υλικό που θα το αναγκάσει να αλλάξει τη διαρρύθμιση στα ράφια του. Χωρίς καινούργιες ιδέες, οπτικές, θα κυνηγάμε απλώς την ουρά μας. Θα καταλήγουμε να επαναλαμβάνουμε τις ίδιες σκέψεις και συμπεριφορές περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα.

Οι κάρτες μας προσφέρουν αυτό ακριβώς, νέες οπτικές! Δημιουργούν καινούργια διαφορετικά μονοπάτια (νευρικές συνάψεις) στον εγκέφαλό μας και όσο περισσότερα μονοπάτια ανοίγονται τόσο πιο εύκολα θα αντιληφθούμε νέες ευκαιρίες, θα διαχειριστούμε αλλαγές, θα απορρίψουμε πεποιθήσεις που δεν μας εξυπηρετούν πλέον.

Επιπλέον οι κάρτες ξυπνούν την διαισθητική σκέψη η οποία ενεργοποιείται έτσι κι αλλιώς όταν πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Η παύση και η εστίαση στις κάρτες μας επιτρέπουν να την ακούσουμε, να πάρουμε τα μηνύματα που υπό άλλες συνθήκες πιθανότατα θα περνούσαν απαρατήρητα. Επιπλέον η κάρτα μας δίνει νέα ερεθίσματα και στρέφουμε την προσοχή μας σε διαφορετικά σημεία κι έτσι αντί να ακούσουμε από την διαίσθησή μας αυτά που πάντα ακούμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις ίσως ακούσουμε κάτι διαφορετικό.

Τέλος οι κάρτες υποστηρίζουν και ενισχύουν την επικοινωνία με τοn εαυτό μας και τους άλλους. Μέσα από τις φωτογραφίες επικοινωνούμε παρακάμπτοντας μηχανισμούς άμυνας που συνοδεύουν συνήθως τις συζητήσεις μας. Παίζοντας με τις κάρτες, τις λέξεις, τις απρόσμενες διαδικασίες της Points of You αποφεύγουμε την αντιπαράθεση, που μας κάνει να σηκώνουμε τοίχους ή να μπαίνουμε, νιώθοντας υπό απειλή, σε κατάσταση πάλης ή φυγής.

Γι’ όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα, που μόνο μέσω της βιωματικής γνωριμίας με τα εργαλεία και τη μεθοδολογία μπορεί κανείς να κατανοήσει, η μαγεία της Points of You μπήκε για τα καλά στη ζωή μου. Ναι στη ζωή μου, όχι μόνο στη δουλεία μου, γιατί τελικά εάν αφεθείς σε αγγίζει και σ’επηρεάζει συνολικά, αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεσαι, που επικοινωνείς, που παίρνεις αποφάσεις, που χαίρεσαι και εκτιμάς τον εαυτό σου και την καθημερινότητά σου. Είναι ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια του επαγγελματία (ψυχοθεραπευτή, coach, trainer, εκπαιδευτικού κ.α.) και ένα δώρο στα χέρια όλων όσων το γνωρίζουν.

new colors logo The Coaching Psychology
Life, Career & Executive Coach και
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Παρασκευοπούλου Ιφιγένεια

Πλαταιών 7
14561 Κηφισιά

Σταθερό τηλέφωνο:
+30 2108082676

Κινητό τηλέφωνο:
+30 6937085716

info@coaching-psychology.gr