Blog

Πεθαίνει τελικά ο έρωτας; Η μήπως μπορεί να σωθεί;

Ένας από τους πιο παλιούς και διαδεδομένους μύθους σχετικά με τις μακροχρόνιες σχέσεις, είναι ότι ο

έρωτας και το πάθος είναι μόνο για την αρχή. Τα καρδιοχτύπια και οι πεταλούδες, μαζί με την διασκέδαση είναι καταδικασμένα να ατονήσουν ή και να “πεθάνουν”. “Επτά χρόνια φαγούρας”, “Ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα”, “Τώρα γίναμε γονείς, ας μην τα θέλουμε κι όλα”…πόσες φορές έχεις ακούσει ή πει αυτές τις φράσεις; Όμως εγώ θα σου πω ότι έχεις δικαίωμα να τα θέλεις όλα, όχι με τρόπο εγωιστικό, σαν κακομαθημένο παιδί. Θα πρέπει να προσπαθήσεις, να αποφασίσεις πόσο δυνατή είναι αυτή σου η επιθυμία και να αναλάβεις την ευθύνη. Το κέντρο ελέγχου πρέπει σταδιακά να μεταφερθεί από εξωτερικούς παράγοντες όπως η τύχη, ο χρόνος που περνά, οι άλλοι, στον ίδιο σου τον εαυτό.

Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορείς να σκεφτείς για τη φλόγα που σιγοσβήνει. Η έλλειψη κοινού χρόνου, τα τρελά ωράρια, τα παιδιά και οι απαιτήσεις τους, η συνήθεια στο κάτω κάτω. Η απόσταση φέρνει έλλειψη οικειότητας, η έλλειψη αυτή καταστρέφει την ερωτική έλξη, έτσι μειώνεται η διάθεση για επικοινωνία και γεννιέται ένας φαύλος κύκλος που φέρνει απογοήτευση, αρνητισμό και μεγαλώνει την απόσταση. Μπορείς να σπάσεις αυτόν τον κύκλο.

1. Πρέπει να δημιουργήσεις αυτό που επιθυμείς. Μην κάθεσαι και το περιμένεις. Ας είσαι συναισθηματικά διαθέσιμος και δράσε. Σκέψου τι έκανες στην αρχή της σχέσης σας; Ησουν έτοιμος να κάνεις τα πάντα για να τον/την δεις ευτυχισμένη. Τώρα τι κάνεις;

2. Έρευνες από τον κλάδο της θετικής ψυχολογίας μας λένε ότι χρειάζονται 4 θετικές εμπειρίες στη σχέση μας για να υποσκελίσουν μία αρνητική. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με τη επικοινωνία. Προσπάθησε να ακούσεις πραγματικά τον άλλον, τι λέει και όχι τι νομίζεις ότι λέει…υπάρχει μεγάλη διαφορά και θέλει δεξιότητες που πρέπει να τις καλλιεργήσεις. Η ψιλή κουβεντούλα για τα συμβάντα της ημέρας δεν είναι επαρκής επικοινωνία. Άκου προσεκτικά τις επιθυμίες, τις ιδέες και τους στόχους του συντρόφου σου. Προσπάθησε να καταλάβεις τι λέγεται πέρα από τις λέξεις.

3. Άσε τις παλιές ιστορίες εκεί που ανήκουν, στο παρελθόν. Μην τις επαναφέρεις και μην φιλτράρεις τον άνθρωπό σου μέσα από αυτές. Ζεις τώρα, ας είναι και οι σκέψεις σου στο τώρα. Αντίθετα σκέψου τι θα τον έκανε να νιώσει οτί τον αγαπάς, οτί είναι σημαντικός και κάνε το. Τώρα.

4. Αποδέξου την αλλαγή. Όλα και όλοι αλλάζουν, έτσι είναι τα πράγματα και η αντίστασή μας στην αλλαγή πιθανότατα δημιουργεί τα προβλήματα. Δεν βλέπεις πια τα χαρακτηριστικά που ερωτεύτηκες και απογοητεύεσαι. Ψάξε για άλλα, είναι σίγουρο ότι θα βρεις. Βγες από την συνήθεια και κάνε κάτι διαφορετικό, κάτι καινούριο.

5. Πρόσφερε εσύ πρώτος. Κάνε τον σύντροφό σου προτεραιότητα και θα το ανταποδώσει. Όταν είσαι κλεισμένος στον εαυτό σου και απλώς περιμένεις τον άλλον να κάνει κάποια κίνηση που δεν έρχεται νιώθεις απόρριψη και απογοήτευση. Σπάσε αυτόν τον κύκλο και κάνε την αρχή. Μπορεί να εκπλαγείς από την ανταπόκριση.

new colors logo The Coaching Psychology
Life, Career & Executive Coach και
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Παρασκευοπούλου Ιφιγένεια

Πλαταιών 7
14561 Κηφισιά

Σταθερό τηλέφωνο:
+30 2108082676

Κινητό τηλέφωνο:
+30 6937085716

info@coaching-psychology.gr