Blog

Η Ιθάκη σου σε περιμένει

Αισθάνεσαι ότι περιδιαβαίνεις σε αυτή την ζωή χωρίς ξεκάθαρο προορισμό; Δεν έχεις βρει το μοναδικό

ταλέντο που θα σε ξεχωρίσει και θα δικαιολογήσει, θα δώσει νόημα στην ύπαρξή σου; Δεν ξέρεις σε ποια Ιθάκη θέλεις να φτάσεις;

Μην ανησυχείς δεν είσαι μόνος. Στην πραγματικότητα είσαι ένας από τους πολλούς που δεν γνωρίζουν τι θέλουν να κάνουν σε αυτή τη ζωή, τι πρέπει να επιτύχουν, ποιος είναι ο στόχος τους. Και για να σε καθησυχάσω: είναι απολύτως φυσιολογικό. Δεν γεννιόμαστε τσιπαρισμένοι, γνωρίζοντας ποιος θα είναι ο ρόλος μας σε αυτήν την κοινωνία. Και το πρόβλημα είναι ότι ενώ οι επιλογές και οι δυνατότητες είναι αμέτρητες, το να αποφασίσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο. Και η επιλογή δεν είναι αναγκαστικά μία. Μπορεί να είναι πολλές και διαφορετικές καθώς προχωράει η ζωή και οι επιθυμίες, οι αξίες και οι συνθήκες αλλάζουν συνεχώς. Έτσι μένουμε με μια ενοχλητική δυσφορία, για άλλους εντονότερη για άλλους όχι και τόσο, μια υποψία ότι υπάρχουν τόσα εκεί έξω, αρκεί να καταφέρναμε να τα ανακαλύψουμε.

Παρακάτω θα βρεις όλες τις οδηγίες προς ναυτιλομένους:

Κανείς δεν γνωρίζει τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Μην πέφτεις στη παγίδα να θεωρείς ότι πρέπει να οργανώσεις και να βάλεις στόχους για την υπόλοιπη ζωή σου. Μπορείς παρόλα αυτά να θέσεις πιο βραχυπρόθεσμους στόχους. Να κάνεις μικρά βήματα και να αναζητάς τα καθημερινά πράγματα που σε κάνουν χαρούμενο, όπως οι φίλοι σου, τα χόμπι, βιβλία αγαπημένα, ταξίδια κοντινά ή μακρινά (όπου σε φτάνει η τσέπη σου). Στιγμές ευτυχίας, συλλογή θετικών εμπειριών και συναισθημάτων κάνουν το ταξίδι μας σε αυτόν τον κόσμο αξέχαστο. Συλλέγοντας εμπειρίες μπορεί να ανακαλύψεις τα ταλέντα και το νόημα που ψάχνεις.

Αγκάλιασε τη δυσφορία, το αίσθημα του ανικανοποίητου, το άγνωστο, τα λάθη. Οι δυσκολίες θα έρθουν, πρακτικές ή συναισθηματικές, θα έχουν τη μορφή βροχερής μέρας ή καταιγίδας. Πρέπει να αποδεχτείς ότι δεν γίνεται να τις αποφεύγεις συνεχώς. Θεώρησε κάθε εμπόδιο ως μάθημα και δες τι θετικό μπορεί να προκύψει από αυτό. Τι κρατάς εσύ, που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αργότερα, δεξιότητες, θετικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σου που τα κατάφερε, που ανταπεξήλθε. Μαθαίνεις συνεχώς κάτι καινούριο για τις επιθυμίες σου, τις αντοχές και τις αξίες σου που σιγά σιγά σε οδηγούν σε μονοπάτια.

Νίκησε την τεμπελιά και την αναβλητικότητα. Ο χρόνος περνά, κάνε κάτι. Κανείς δεν πέτυχε χωρίς κόπο και δουλειά. Οι άξιοι άνθρωποι, αυτοί που βρήκαν το σκοπό τους προσβάλλονται όταν τους μιλάς για τύχη. Ποτέ δεν θα μάθεις τι θέλεις να κάνεις εάν δεν δοκιμάσεις. Μην σπαταλάς λοιπόν τον χρόνο σου και μπες στο παιχνίδι δυναμικά. Κινητοποίηση και δράση είναι οι λέξεις που ψάχνεις γιατί χωρίς αυτές, ο στόχος είναι απλώς μια ευχή.

Κάνε ερωτήσεις. Ρώτα για να μάθεις, μας λένε από μικρά. Σε αυτή την περίπτωση μάλλον πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου και όχι τους άλλους. Χρειάζονται “μεγάλες” ερωτήσεις όπως: τι αγαπάς να κάνεις; τι θα έκανες με ευχαρίστηση εάν ο χρόνος και το χρήμα δεν ήταν παράγοντες; Ποιες είναι οι αξίες με τις οποίες θέλεις να χαράξεις την πορεία σου; Μπορεί όμως να χρειαστούν και μικρότερες όπως: σου αρέσει να δουλεύεις μόνος ή με παρέα; Σου αρέσει η πόλη ή η επαρχία; η λίστα είναι ατελείωτη…

Με αποδοχή, δράση και κατάλληλες ερωτήσεις θα καταλάβεις σιγά σιγά τον εαυτό σου και τον σκοπό σου στη ζωή (στην παρούσα φάση τουλάχιστον) και θα δεις που θέλεις να φτάσεις και πόσο απέχεις από εκεί. Τότε, πρέπει να αποφασίσεις και τι είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις γιατί όπως θα έχεις πλέον ήδη μάθει, τίποτα δεν χαρίζεται!

new colors logo The Coaching Psychology
Life, Career & Executive Coach και
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Παρασκευοπούλου Ιφιγένεια

Πλαταιών 7
14561 Κηφισιά

Σταθερό τηλέφωνο:
+30 2108082676

Κινητό τηλέφωνο:
+30 6937085716

info@coaching-psychology.gr